In het behandeltraject van een asymmetrische zuigeling is het voor de kinderfysiotherapeut vaak niet duidelijk wanneer en onder welke omstandigheden een intercollegiaal consult bij een kinder-manueeltherapeut meerwaarde kan bieden. Dit terwijl de meerwaarde van kinder-manueeltherapeutische behandeling van asymmetrische zuigelingen met HCFS zich allang in klinische zin heeft bewezen. Over deze behandelvorm zijn vorig jaar de in opdracht van de Nederlandse vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) in samenwerking met de Radboud Universiteit geschreven fact sheets verschenen. In deze fact sheets is alle externe evidentie (bewijslast) over de diagnostiek en behandeling van zuigelingenasymmetrie door de kinder-manueeltherapeut samengevat. In deze cursus, geeft één van de auteurs van deze fact sheets een uiteenzetting over wat er nu wel of niet bekend is over de behandeling van asymmetrische zuigelingen door de kinder-manueeltherapeut. Wat is de zin of onzin van deze behandelvorm, wat is de klinische evidentie en hoe verhoudt zich die tot de bekende externe evidentie en is er op die gronden wel of geen indicatiestelling mogelijk? Tijdens deze cursus wordt de cursist al doende op de hoogte gebracht wat er wel en wat er niet bekend is qua externe evidentie aangaande deze behandelvorm.
Voorts worden kinderfysiotherapeuten in de praktijk vaak geconfronteerd met vragen van jonge ouders of verwijzers over of reeds lopende behandeltrajecten bij een osteopaat. Hierbij is mogelijk niet duidelijk welke interactie deze behandelvormen met elkaar kunnen hebben. Ook qua onderbouwing van de behandelvorm osteopathie met externe evidentie is er nog veel onduidelijk. Er is in het werkveld dan ook over het algemeen weinig bekend over de juiste waarde van de diagnostiek en behandeling van zuigelingen door een osteopaat. Dit terwijl er toch de laatste jaren wel een aantal onderzoeken over deze doelgroep en osteopathie zijn gepubliceerd. De vraag is of u er als kinderfysiotherapeut wel of niet iets mee moet. Ouders verkeren vaak in de vaste overtuiging dat een osteopaat iets voor hun zuigeling kan betekenen terwijl ook kinderfysiotherapeutische behandeling geïndiceerd is.
Tijdens deze cursus, krijgt u handvatten hoe hier mee om te gaan en een korte kritische beschouwing van deze discipline zodat u als kinderfysiotherapeut beargumenteerd kunt vaststellen of beide behandelvormen interfereren of elkaar juist aan kunnen vullen. Ook hier wordt getracht u van aanvullende kennis en competenties te voorzien om vragen van jonge ouders op dit vlak op een adequate manier te kunnen beantwoorden.
Het is in deze cursus de bedoeling om de kinderfysiotherapeut praktische handvatten te geven om het beslismoment wel of geen kinder-manueeltherapeut in te schakelen te verhelderen en de klinische besluitvorming van de kinderfysiotherapeut te faciliteren. Geen promotiecursus voor de kinder-manueeltherapeut, maar een kritische intercollegiale beschouwing over en weer! Tot slot wordt er niet alleen theorie gebracht, er is ook ruimte voor praktische oefening! Al met al een dag waarvan wij hopen en verwachten dat die de reeds lang gespannen verwachtingen meer dan waar zal maken!
Na afloop van deze cursusdag kan de kinderfysiotherapeut een weloverwogen keuze maken, om al dan niet een kinder-manueeltherapeut in het behandelproces van een asymmetrische zuigeling in te schakelen.
Na afloop van de cursusdag heeft de kinderfysiotherapeut competenties / kennis verworven inzake:
- de competenties en vaardigheden van de kinder-manueeltherapeuten die bij de EWMM geregistreerd staan
- de state of art inzake de beschikbare evidentie omtrent diagnostiek en behandeling van de asymmetrische zuigeling met een HCFS door de kinder-manueeltherapeut en door de kinderfysiotherapeut
- het onderzoeksmatig herkennen van mogelijke behandelindicaties en contra-indicaties voor de kinder-manueeltherapeut bij asymmetrische zuigelingen
- de voorzorgsmaatregelen die de kinder-manueeltherapeut neemt ter waarborging van de patiëntveiligheid
- de ervaringen van een collega kinderfysiotherapeut, die al langere tijd samenwerkt met een kinder-manueeltherapeut.
U kunt u voorbereiden op de inhoud door een oriëntatie in de volgende boeken / artikelen:
1. Biedermann H. Manual Therapy in Children, Hoofdstukken 1,2,10,14,24,25 en 26. Churchill Livingstone 2004 ISBN 0-443-
10018-7
2. Sacher R. Handbuch KISS KIDDs Verlag Modernes Lernen Dortmund 2004 ISBN 3-8080-0560-2
3. Saedt E, van der Woude B, Theunissen P. [Systematic review of the effects of therapy in infants with the KISS-syndrome
(kinetic imbalance due to suboccipital strain)]. Nederlands tijdschrift voor geneeskunde. 2005;149(22):1238-9; author reply 9.
4. NVMT. Factsheet manuele therapie bij zuigelingen. 2016. 1 deel onderzoek en 1 deel behandeling zuigelingen
5. Loon L van. Manuele therapie bij zuigelingen; op weg naar externe evidentie. Fysiopraxis september 2016.
De syllabus met literatuurlijst wordt uitgereikt ter cursus.
10:00 - 18:00 uur
Ontvangst met koffie en thee een half uur voor aanvang van de cursus.
Lunch ±13.00 uur (inbegrepen in cursusgeld).
Na aanmelding en betaling via IDEAL ontvang je meteen een nota en is je inschrijving definitief.
Bij overschrijding van het aantal beschikbare plaatsen behouden we ons het recht voor je aanmelding op de wachtlijst te plaatsen.
Tijdens de cursus mag niet worden gefilmd!
Het is handig voor het oefenen om een enigzins flexibele pop mee te nemen.
Abonneer je op onze nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte blijft van nieuwe cursusdata en eventuele wijzigingen!
Kinderfysiotherapeuten
Radboud Universiteit Nijmegen Studiecentrum Soeterbeeck
Elleboogstraat 2
5371 LL Ravenstein
www.ru.nl/soeterbeeck
in aanvraag bij Keurmerk door het KNGF vooralsnog niet verleend
Accreditatie is aangevraagd. Indien de uitslag van de aanvraag binnen is zullen reeds ingeschreven deelnemers ogenblikkelijk hiervan op de hoogte worden gebracht.
Netto 6 contacturen en 4 zelfstudie-uren